Bierkaas van Hoeve Ackerdijk

Een lekker biertje gaat prima samen met een blokje oude borrelkaas. Maar wist je dat je ook bier in kaas kunt stoppen?

Voor de Delftse stadsbrouwerij De Koperen Kat maken we met enige regelmaat bierkaas. We maken deze bierkaas met hun quadrupel De Kater.

Hoe maak je bierkaas?

Eigenlijk verschilt het maken van bierkaas niet zoveel met het maken van gewone goudse kaas. Na het pasteuriseren van onze biologische melk, voegen we zuursel en stremsel toe. Door het stremsel gaan de vaste bestandsdelen van de melk, zoals de eiwitten en vetten samenklonteren. Deze dikke massa snijden we in kleine stukjes, dit noemen we wrongel.

Bij normale kaas persen we vervolgens deze wrongeldeeltjes samen in de kaasvormen.

Voor de bierkaas voegen we  bier toe aan de wrongel. We roeren het bier goed door de wrongel heen en vervolgens laten we het geheel een half uur rusten, zo kan de biersmaak goed in de wrongel trekken. Daarna is het tijd om de bier wrongel in de kaasvormen te stoppen en te gaan persen.

Kun je met elk bier een bierkaas maken?

Je kan in principe met elk bier een bierkaas maken. Maar om de rijke biersmaak goed in de kaas te krijgen, kun je het beste bier gebruiken met een uitgesproken smaak en een hoog alcohol percentage. De Kater quadrupel van De Koperen Kat is daarom ook zeer geschikt. Het is een mooie volle donkere quadrupel van 10%, met een fijn hoppige, rokerige karamelsmaak inclusief een vleugje koriander.

Ben je benieuwd hoe de bierkaas smaakt?

Nog even geduld. De kazen moeten nog enkele weken rijpen in onze kaaskelder op de boerderij. Daarna is de kaas te verkrijgen en te proeven in het proeflokaal van de Koperen Kat, in Delft.

Wil je meer weten over onze ambachtelijke kazen? En lekker proeven?

Kom langs op onze boerderij. Onze winkel is geopend op woensdagmiddag (13.00 – 18.00) en zaterdagochtend (09.00 – 12.00).