Boer Bas Blog

Mijn naam is Bas, zoon van Arie en Petra. In oktober 2016 zijn mijn ouders en ik een samenwerking aangegaan met als doel dat ik de boerderij op den duur over neem.

Van jongs af aan heb ik het dagelijkse werk en ritme meegekregen, maar ik heb ook altijd andere interesses gevolgd. Een tijd geleden begon het weer te kriebelen, en ben ik nog eens goed gaan nadenken over een toekomst op de boerderij.

Het eigen baas zijn heeft me altijd aangesproken, de mix tussen de verantwoordelijkheden en de vrijheid die zelf in te vullen. Op een boerderij maak je lange dagen, maar wel in je eigen tempo en buiten in het groen. Bovendien hebben we op de boerderij veel andere activiteiten en mogelijkheden om sociaal te ondernemen, zoals het kinderdagverblijf en de zorg.

Op een boerderij maak je lange dagen, maar wel in je eigen tempo en buiten in het groen.

Bas van den Berg

Eerste week op de boerderij

Sinds vorige week werk ik wekelijks op de boerderij om weer met het werk en het ritme vertrouwd te raken. En het was een goeie vuurdoop. En een mooi verhaal voor een boer Bas Blog.

Er zijn deze week drie kalfjes geboren. De eerste was ’s nachts geboren, de tweede kwam met een beetje hulp ook gemakkelijk ter wereld en de derde liep ’s avonds opeens tussen de melkkoeien. Die was tussen het voeren om 16u en het melken om 17u geboren. En ja, dan moet die tussen de koeien vandaan. Een pasgeboren kalf van veertig kilo, dat niet mee wil werken, is dan best zwaar kan ik u vertellen.

Bovendien hebben de melkkoeien deze week ook kort van een heuse ontsnapping mogen dromen. Na het melken gaan de koeien weer de wei in, maar als een hek niet goed dichtstaat komen ze daar wel snel achter. En dan lopen er opeens 74 melkkoeien op de laan naar de weg toe. Gelukkig konden we ze nog inhalen en terug naar hun weide begeleiden.

Al met al was het een goede eerste week terug tussen de koeien!

Koe met pasgeboren kalf
Koe met jong kalf
Loslopende koeien
Koeien lopen los

Op Natuurlijk Boeren staat een profiel van Hoeve Ackerdijk.