Boer Bas

Ik ben Bas, de boer van onze boerderij. Ik ben opgegroeid op de boerderij en opgeleid als politicoloog en maatschappijleraar. Na wat omzwervingen ging het in 2017 een soort van kriebelen en wilde ik de boerderij van mijn ouders overnemen.  

Lang was bij mij het gevoel bij boer worden gefocust op ‘veel werk voor weinig.’ Dat is misschien nog steeds zo, maar wel als je er alleen met een economisch perspectief naar kijkt. De ruimte, de rust, de mogelijkheden en vrijheden van het zelf ondernemen en hoe je daarin kan groeien, bleken toch aantrekkelijk te zijn. Bovendien ben ik niet erg geschikt om altijd te weten hoe de werkdag of werkweek eruitziet. Een beetje onzekerheid is ook wel leuk. 

Sinds 2017 zit ik met mijn ouders Arie en Petra in de maatschap en verdelen we de vele taken op het erf. De dag begint met koeien melken, maar wat er verder komt is de ene dag beter te plannen dan op een andere dag. Koeien en het weer laten zich niet in een schema gieten. Ieder seizoen heeft zijn eigen werk, en dat ritme komt steeds weer (maar dan net anders) terug. Dat geeft rust en toch ook een uitdaging. 

Waarom ik ben gaan boeren?  

Ik hou van een diverse werkweek en verschillende verantwoordelijkheden; het mee gaan met de seizoenen; het zelf oplossen van problemen en het praktisch blijven denken en doen. 

Kortom, ik ben het liefst lekker bezig. Met de koeien, met het land, met de weidevogels, met de kaas, met ons kinderdagverblijf, met klanten vinden en houden, met vooruitdenken, met je hele planning omvergooien omdat het toch gaat regenenen met je ‘poten’ in de klei of het veen. 

Ik wil voortborduren op de ingeslagen weg van mijn ouders. Biologisch, met aandacht voor weidevogels & natuur én in verbinding met de omgeving. In ons geval zijn dat zo’n 1,5 miljoen buren van Rotterdam, Delft en de steden daartussen. 

Ik wil voortborduren op de ingeslagen weg van mijn ouders. Biologisch, met aandacht voor weidevogels & natuur én in verbinding met de omgeving.

De verbinding met de omgeving is al vroeg door mijn ouders ingezet, nu wil ik lokaal onze producten gaan afzetten. Ik vind het leuk om met onze kaas en vlees direct in contact te komen met de consumenten uit de buurt. Op die manier zie ik ook de waardering voor ons werk en onze producten terugkomen. Dat maakt het boerenleven nog leuker. 

In de nieuwsbrief schrijf ik over de werkzaamheden en uitdagingen op de biologische boerderij. Schrijf je ook in, zodat je niets mist.