Hoe kan een boer helpen met het behoud van weidevogels? Arie schreef er een blog over voor The Milk Story:
De afgelopen weken was mijn tafel bezaaid met post over weidevogels. Campina liet, met de stellige boodschap dat hier bij de veehouders voldoende aandacht voor moet blijven, door Vogelbescherming van alles toesturen over diverse vogels en weidevogelbeheer.
Vogelbescherming zelf verstuurde aan haar leden en de boeren die zich inzetten voor weidevogels de special ‘Vogels’ over de weidevogels. Ook de agrarische natuurverenigingen zijn actief met hun activiteiten en ledenvergaderingen in deze periode. Afgelopen week bezocht ik een adviseursbijeenkomst van het gewas- en bemestingsonderzoeksbureau. Als liefhebber van weidevogels en een rendabel bedrijf hoor ik voortdurend twee boodschappen die elkaar blijkbaar niet kennen. We halen nog niet het maximale uit onze bodem en denk om de weidevogels voor het imago van de sector.”
Slechts 20.000 tureluurs
Ik lees in ‘Vogels’ dat er slechts 20.000 tureluurs zijn in Nederland, en prijs mezelf gelukkig dat een aantal zich dagelijks aan mij laten zien. Ook lees ik dat zelfs bij weidevogelboer, familie Vrolijk er economisch iets moet veranderen om verantwoord door te kunnen gaan met het weidevogelbeheer.
Weidevogelmelk en imagoschade
Een meerprijs voor een product van weidevogelmelk zou toch uit de markt moeten komen. Enerzijds bestaat deze markt uit de consumenten die de gepromote weidevogelmelk ook echt kopen. Anderzijds een bijdrage van de veehouders die niet met weidevogels willen, of kunnen werken. De actie van onze grote zuivelcoöperatie bewijst dat ook zij de ernst van een mogelijke imagoschade inzien. Zomaar een plus voor weidevogelmelk op de bio-melk zetten zou makkelijk zijn, maar is niet terecht. Veel van hen pakken het op, maar er zijn ongetwijfeld gangbare boeren die het beter doen dan sommige biologische.
Houd de natuur in stand
Toch ligt hier de kans voor financiering van het behoud van deze prachtige vogels op boerenland. Geen subsidie, maar een beloning voor goed ondernemerschap op het melkveebedrijf met natuur. Samenwerking met en voldoende inzet van de natuur en landschap organisaties is dan een voorwaarde, gekwalificeerde melkveehouders een andere. Deze groep ondernemende veehouders moeten dan een belangrijke rol gaan spelen om op agrarisch gebied natuurwaarden in stand te houden.
Het ‘groene stroomsysteem’
Mogelijk moeten we de logistieke kosten zien te beperken door het systeem van groene stroom toe te passen. Alle weidemelk is op de een of andere manier weidevogelmelk, maar aan de achterkant doneren we het extra geld daar waar het succes – of in ieder geval de inzet – er is.
Het is ongetwijfeld mogelijk om de huidige aantallen weidevogels te handhaven. Financiën op de juiste plaats bij de juiste mensen zien te krijgen – die daarmee kunnen ondernemen – is dan wel een vereiste om er dynamiek in te krijgen. Kunnen we dan op weg naar de 200.000 hectare die nodig is, en waar veehouders ook hun brood op verdienen?
Tussen deze drukte door moeten we dit jaar schipperen met laat beweiden, bemesten en weidevogel behoud. Het wordt weer improviseren en innoveren dit jaar met het beheer.
Dit is een blog van Arie van den Berg dat afgelopen week op de website The Milk Story verscheen. The Milk Story vestigt de aandacht op een aantal grote uitdagingen voor de zuivelsector met betrekking tot gezondheid, duurzaamheid en het mondiale voedselvraagstuk. Voor meer informatie, kijk op www.milkstory.nl