Duurzaamheid door betrokkenheid

In de interviewreeks ‘Duurzaam Boeren’ op The Milk Story, deelt Arie zijn ideeën over duurzaam boeren, in de breedte en specifiek op Hoeve Ackerdijk. Lees hieronder het interview. 

“Arie van den Berg (63) is de zesde generatie op boerderij Hoeve Ackerdijk. De boerderij ligt heel dicht bij de stad; daar waar Rotterdam grenst aan Den Haag. Juist door de ligging van de boerderij kwam Van den Berg op het idee om biologisch te gaan boeren. Nu produceert hij voor zijn directe omgeving, waar de vraag naar biologische producten groot is. In het tweede deel ‘Duurzaam boeren’ vragen we Arie van den Berg naar zijn visie op duurzaam boeren, hoe dit terug te zien is op zijn bedrijf en zijn plannen voor de toekomst.

Hoeve Ackerdijk is een biologische boerderij, maar wat doen jullie aan duurzaamheid?
“Duurzaamheid, daar kijkt iedereen op zijn eigen manier naar. Voor ons betekent duurzaamheid het aanpassen van de biologische veestapel zodat deze de hoeveelheid mest geeft die nodig is voor het produceren van gras. Daarnaast zijn alle producten die we aankopen biologisch. Op heel andere vlakken zijn we ook bezig met duurzaamheid. Zo zijn we anderhalve dag per week zorgboerderij en realiseren we op dit moment een kinderdagverblijf bij ons op de boerderij. Dit soort nevenactiviteiten zorgen ervoor dat de boerderij open en zichtbaar is en dat de werkgelegenheid groeit. Ook hebben we tachtig zonnepanelen op het dak liggen die zorgen voor de helft van de energie die we gebruiken. In de toekomst komen er wellicht meer zonnepanelen, maar  we moeten waarschijnlijk nog flink investeren in onze hoofdgroepenaansluiting.”

Het biologisch produceren is positief, er zijn vast ook negatieve elementen?
“Duurzaam hoeft niet altijd biologisch te zijn. De materialen uit de voedingsindustrie uit de buurt zijn niet altijd biologisch en kan ik dus niet gebruiken. Dit zorgt voor hoge vervoerskosten en meer CO2-uitstoot. In de melkvee-industrie zijn we allemaal hard bezig met het fokken van koeien die alleen melk geven door de hoogwaardige voeding die ze krijgen. Deze komen vaak van ver. De voeding die we hier gebruiken, zoals herfstgras, verdwijnt dikwijls in een vergister om energie mee op te wekken. Dat vind ik zonde omdat we met de materialen die hier groeien melk moeten produceren. Ik voel me goed bij de gedachte dat onze producten in de eigen omgeving worden afgezet. Onze melkprijs ligt op dit moment twaalf cent hoger omdat wij geen kaas exporteren naar bijvoorbeeld Rusland. Veel boeren die dit wel doen krijgen op dit moment een financiële dreun omdat de kaas daar niet meer wordt verkocht.”

Heb je nog plannen verder te verduurzamen?
“Gebiedsbeheer, dat is waar we op dit moment mee bezig zijn. We kijken samen met andere bedrijven uit de buurt naar de mogelijkheden om efficiënter ons gebied te beheren. Zo gebruiken we maaisels en hout vanaf het land op onze boerderij. Het hout stoppen we gesnipperd en gedroogd in een grote energiezuinige hout gestookte ketel. Op deze manier verwarmen we zelf het bedrijf. Maar ook op andere manieren is het hout te gebruiken, bijvoorbeeld in de bouw. De slechte maaisels die uit het gebied komen, composteren we of gebruiken we in de potstal. Nu wordt de mest die opgeslagen is in de potstal, nog bedekt met een laag stro die van ver komt.”

Hoe sta jij tegenover subsidies?
“Ik ben geen voorstander van subsidies, die blijvend geïnvesteerd moeten worden, om iets rendabel te houden. Maar als aanjaagsubsidies, om de eerste stappen te kunnen zetten, meewerken aan een goede ontwikkeling, dan ben ik daar zeker een voorstander in. Mocht er een ontwikkeling komen om zonne-energie op te slaan, zodat je het vierentwintig uur per dag kan gebruiken, dan zal ik zeker gebruik maken van een subsidie.

Kun je nog achterblijven in de strijd om duurzaamheid?
“Nee daar kan je niet in achterblijven. Je ziet dat grote bedrijven als Campina stappen maken, ook in het gebruik van bijvoorbeeld soja. Laatst sprak ik nog een boer hij zei: “people, profit en planet, mij gaat het alleen om de profit. Andere bedrijven moeten maar wat aan Planet en People doen.” Zo kan je er als agrarische sector niet meer naar kijken. Je hebt mensen nodig om je verhaal te vertellen en dan moet jij het goed doen in de duurzaamheid.”

Zoals verschenen op de website The Milk Story (April, 2015)