Kom langs: 1 oktober – Dag van de Polder

De Polder! Een dag gewijd aan het polderlandschap. Iedereen die zich betrokken voelt bij het Midden-Delflandgebied, het kleine groene hart, is van harte welkom! Kom langs op Hoeve Ackerdijk of bij onze buren op het Art Centre Delft. 

Wilt u ook weleens aan de slag op de boerderij? Van een waterschapbeheerder horen hoe een polder werkt? Het landschap schilderen of fotograferen, of luisteren naar verhalen over de polder? Ook voor kinderen zijn er leuke dingen te doen, zoals een kijkdoos maken, een speurtocht doen op de boerderij en een ooievaarsnest bouwen. Op verzoek is ook een rondleiding op ons kinderdagverblijf mogelijk.

Het programma:

06.30 – 08.00 uur
Melken met boer Arie en meehelpen met de klussen op het erf.

08.00 – 09.00 uur
Boerenontbijt.

10.00 – 16.00 uur
Speurtocht op het erf, klimmen op de strobalen, melken bij de kunstkoe en kijkdozen maken. Alle kijkdozen worden tentoongesteld.

10.00 – 12.30 uur
Landschap schilderen met kunstenaar Kees Tetteroo. Met acrylverf en tips, trucs en technieken van Kees. Materiaal is aanwezig.

11.30 – 12.30 uur
DePolder! De betekenis van het polderlandschap. De polders van Midden-Delfland zijn zuurstoflongen om zuinig op te zijn, ze vormen een landschapstheater met veel groen en ruimte voor boer en recreant. Wat betreft de gemeente Midden-Delfland en de Midden-Delfland Vereniging wordt het Midden-Delflandgebied daarom het eerste beschermd provinciaal landschap van Nederland.

Een aantal sprekers zal kort en krachtig – TEDx waardig – vertellen wat het polderlandschap voor hen persoonlijk betekent. Het gaat o.a. om

  • stadsbouwmeester van Delft en inwoner van Rotterdam Wytze Patijn, hoogheemraad van Delfland en auteur van ‘Niet bang voor water?’
  • Hans Middendorp, landschapsarchitect en oud-Rijksadviseur voor het Landschap Yttje Feddes,
  • boer Arie van den Berg en
  • burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland.

Met een streeklunch voor deelnemers en bezoekers sluiten we af.

13.00 – 15.00 uur
Workshop polderlandschapsfotografie door Hans van Dorp. Hij neemt liefhebbers mee het veld in en geeft tips over landschapsfotografie. Camera en statief zelf meenemen.

14.00 – 15.30 uur
Wandel mee met boer Arie. Hij zet zich in voor de weidevogels in het weidegebied en vertelt daarover in zijn polder.

16.00 uur
Afsluiting van de dag met een proeverij van streekproducten en met muziek en het polderlied van de Maxima’s.