Op 7 september brachten de leerlingen van drie Rotterdamse basisscholen een bezoek aan Hoeve Ackerdijk. Eindelijk konden de leerlingen antwoord krijgen op hun vragen; Hoe komt de melk in de fabriek, waarom staat de stier apart en moeten koeien ook sporten? The Milk Story deed verslag
In aanloop naar World Dairy Summit die dit jaar in Rotterdam georganiseerd wordt, gaan Rotterdamse basisscholen aan de slag met het programma ‘Kaaskoppen en Dokwerkers’. Via het lesprogramma ontdekken de leerlingen meer over zuivel en het belang van goede voeding en gezond bewegen.
Vandaag waren we op de boerderij van Arie en Petra van den Berg aan de rand van Rotterdam. Samen met kinderen van drie basisscholen – Jan Prinsschool, Montessorischool Kralingen en Valentijnschool – ontdekken we waar melk vandaan komt. We krijgen een rondleiding over het erf, waarbij de kinderen eerlijke en oprechte vragen kunnen stellen aan de boer. Want wat heeft het platteland eigenlijk met de stad te maken? En waarom staat de stier in een apart hok?
Vragen voor de Boer
Boer Arie zit er klaar voor. Op zijn trapje zit hij midden in de kring van kinderen die op de hooibalen hebben plaatsgenomen. Op school hebben zij al vragen gemaakt voor de boer en de vraag die in Rotterdam natuurlijk niet mag ontbreken is: “bent u voor Feijenoord?” Na een bevredigend antwoord voor velen, gaat het gesprek al gauw over de melkveehouderij. “Hoe komt de melk in de fabriek?”, “Bent u zelf vegetariër?” en “Worden de koeien op de boerderij geslacht?” Een meisje vraagt zich af of Arie wellicht liever niet-biologisch zou willen boeren om zo meer geld te kunnen verdienen. Arie legt uit dat het een misvatting is dat de melkprijs voor biologische boeren lager ligt en dat hij helemaal achter de filosofie van biologisch boeren staat. En, hij is geen vegetariër. Arie vertelt dat een boer een hechte band heeft met zijn koeien omdat ze zo lang bij hem zijn. Maar wanneer een koe ziek of te oud is wordt zij naar de slacht gebracht. Het vlees van de koe wordt gelukkig nog wel gegeten.
In het weiland
Na de vragenronde geven Arie en Petra een rondleiding over de boerderij. Het land ligt op veengrond, een hele zachte bodemsoort, dus als je springt voel je de grond op en neer gaan. Daar leren de kinderen over het belang van de klavers in de wei, die stikstof uit de lucht halen en over de bescherming van de weidevogels. Er is zelfs een speciaal eiland gemaakt voor het visdiefje, een vogel die alleen maar op een eiland kan wonen.
Een kind vraagt zich af of er ook een koe rondloopt die Bertha heet. Arie vertelt over de gele labels in de oren van de koeien waar hun gegevens op staan. Hij kan ze scannen zodat hij precies weet welke koe het is. “Martha 144”, bijvoorbeeld. De namen van de koeien zijn eigenlijk hun achternaam, het nummer daarachter is de voornaam. Er lopen daarom tientallen Aafkes, Martha’s en Irene’s in de wei. De stier staat voor de veiligheid apart en omdat hij anders zijn eigen kinderen gaat dekken.
Melkput
We lopen langs de kalfjes en komen uit in de melkput waar de koeien worden gemolken. Koeien geven 10 liter melk per keer. “Weten jullie eigenlijk wanneer een koe melk geeft?”, vraagt de boerin. ”Na twee maanden”, gokt iemand, “of na een jaar?” En dan begint het langzaam bij de kinderen te dagen dat een koe pas melk geeft op het moment dat er een kalfje is geboren. Dat betekent dat niet alle kalfjes kunnen blijven omdat de stiertjes natuurlijk geen melk geven. “Zielig”, maar dat is hoe het gaat op een boerderij.
Na de rondleiding mogen ze dan eindelijk de melk proeven. Niet alle kinderen houden van melk of karnemelk. Gelukkig is er ook Chocomel en yoghurtdrink.
Boerenbolderbaan
De leukste vraag die we hoorden was of de boer wel eens met de koeien sport. Dat is niet het geval, maar de kinderen mogen wel gaan sporten. In het weiland is een grote boerenbolderbaan gebouwd waar de kinderen onder begeleiding van een sportcoach los mogen gaan.
De kinderen zijn uitgeput en gaan weer met de bus naar huis. De boer nog lang niet, alle Aafkes, Martha’s en Irene’s moeten nog worden gemolken.
Dit verhaal is overgenomen van The Milk Story en geschreven door Pauline Schouwenburg van de redactie.