Verse melk uit de buurt – Bezoek van Hof van Delft

Deze week stonden Arie en de koeien van Hoeve Ackerdijk in de schijnwerpers van de website Hof van Delfland. Hof van Delfland gaat over groen leven en is een samenwerking tussen diverse gemeentes, organisaties en groengebieden; Rotterdam, Delft, Den Haag, Midden-Delfland en de groene gemeenten daar tussenin.

Voor dit artikel ging auteur Pauline Schouwenburg op zoek naar verse melk in de regio en kwam terecht bij Hoeve Ackerdijk:

In mijn vorige column schreef ik over mijn zoektocht naar verse melk op Schiermonnikoog. Op het hele eiland met zeven melkveehouderijen was geen verse melk te bekennen. Nu was ik benieuwd hoe het zat met de verse melk in mijn buurt. In de buurt van Rotterdam. En wat bleek: die verse melk is heel dichtbij. In minder dan een kwartiertje rijden, vlakbij Delft, zit Hoeve Ackerdijk.

Daar ging ik op bezoek bij biologisch boer Arie van den Berg. Hij was net klaar met melken dus we dronken koffie (met verse melk) in de keuken van de gerenoveerde boerderij met een jaloersmakend uitzicht over het land.

Arie vertelde dat de melk van zijn 80 koeien (1400 liter per dag) voornamelijk terecht komt in pakken biologische melk in de supermarkt. Maar even goed vindt hij het als mensen langskomen om zelf een emmertje melk op te halen.  Want hij haalt graag de mensen uit de stad naar zijn boerderij; Arie is een super eigentijdse boer die met één been op de boerderij en één been in de stad staat. Zo wordt er op dit moment gebouwd aan een kinderdagverblijf. Stadskinderen leren zo over de natuur en ontdekken waar de melk vandaan komt. Bovendien verhoogt het hun weerstand.

Volgens Arie past deze samenwerking tussen platteland en stad helemaal binnen de nieuwe manier van biologisch boeren. Waarbij het niet alleen maar gaat om produceren maar de boer ook een meer maatschappelijke rol krijgt.

We kunnen veel van hem leren: waar de melk vandaan komt, hoe je duurzaam met je land omgaat en over natuurbeheer.

Ik ben heel erg gecharmeerd van het idee om de boer een beetje mee te nemen naar de stad en om de stad een beetje naar de boer te brengen. Zo kan ik makkelijk even langs fietsen om wat melk te halen, maar binnenkort komt de boerderij ook naar Rotterdam. Dit jaar wordt er in de Merwehaven gebouwd aan de Floating Farm. Dit is een drijvende boerderij met 50 tot 60 melkkoeien die melk geven maar waar ook allerlei andere zuivelproducten zoals boter en kaas zullen worden gemaakt. Deze boerderij is er om de keten van boerderij naar consument te verkorten en om stedelingen te leren waar hun melk eigenlijk vandaan komt. Zo’n Floating Farm zou ook een super goed idee voor Schiermonnikoog zijn trouwens!

Na de koffie was daar eindelijk het moment dat ik melk mocht tappen. Verse, romige, vette, zoete grassige melk. Thuis heb ik van de melk panna cotta gemaakt met passievrucht en witte chocolade. Een klein beetje boer in mijn keuken dus.  Helaas nog geen keuken met prachtig uitzicht over het weiland.”

Voor het volledige verhaal, inclusief foto’s, ga naar: www.hofvandelfland.nl/melkweg-naar-de-boer

Website en column Melkweg naar de Boer
Artikel Melkweg naar de Boer