Winterse kost

Sinds begin november blijven onze zeventig melkkoeien ook overdag in de stal. Er staat weliswaar nog veel gras in de weilanden, maar de akkers zijn op veel plekken erg nat. Hierdoor kunnen de koeien niet lekker liggen om uit te rusten.

De koeien op stal

Er lopen nog wel wat schapen buiten, en een kleine groep pinken en droge koeien. Dit zijn de pubers en de koeien die tijdelijk geen melk geven. Deze groep is maar klein, op dit moment zo’n tien stuks, en bezorgen het land zo geen schade.

Een andere reden dat de melkkoeien binnen blijven is dat het gras minder voedingswaarde heeft, waardoor ze wel een volle buik hebben na het grazen, maar erg weinig energie binnenkrijgen. Vergelijk het met een witte boterham: je zit wel vol maar je komt er de dag niet mee door. De laatste dagen dat de koeien buiten liepen stonden ze dus alweer snel bij het hek te wachten. Of ze weer naar binnen mochten, leken ze te vragen. Want daar is het droog en ligt genoeg voer.

De koeien eten ingekuild gras

We voeren nu het gras wat we in de lente en de zomer gemaaid hebben. Dit hebben we onder stevig plastic afgedekt, en zo hebben we ‘ingekuild’ gras. Op deze manier blijft de kwaliteit zoveel mogelijk behouden.

Maar, dit gras is altijd minder voedingsrijk dan vers gras in de zomer. Daarom nemen boeren in de herfst monsters van het kuilgras, om zo precies te weten wat voor kwaliteit gras ze de komende winter zullen voeren. Zo kunnen we bijsturen waar dat nodig is, bijvoorbeeld door extra eiwitten in het krachtvoer toe te voegen. Zo blijft de koe de energie binnenkrijgen die het nodig heeft.