Winterwandeling

Rondleidingen en praten over de boerderij, we doen het graag. Vaak komen groepen als het mooi weer is, want dat wandelt wel zo lekker. Terwijl er ook een hoop te zien is in de winter. Daarom hebben we 11 januari een winterwandeling op de boerderij georganiseerd. Nu was het weliswaar geen winterweer, maar dat valt niet te plannen.

Winterwandeling op de boerderij

In de winter zijn alle dieren – behalve de schapen – op stal. De dieren zitten binnen en daarom valt er meer te zien en te vertellen dan anders. Dagelijks zorgen we ervoor dat de dieren eten en een schone ligplek hebben. De melkkoeien melken we in de ochtend en de avond. Dat vult de dagen aardig goed.

Tussendoor doen we erfonderhoud en zijn we druk bezig met de sloten en greppels open te houden. Zo kan het regenwater goed wegstromen naar de gemalen. Dat is voor ons erg belangrijk omdat onze polder ongeveer 2,5 meter onder NAP zit. Bij een hoge waterstand ‘verdrinkt’ het gras en groeit het in de lente niet.

In de winter wandelen voor de Kring-Loop

Dinsdag wandelden we 10 kilometer naar Den Haag voor de Kring-Loop. (Biologische) melkveehouders en akkerbouwers, samen met een groot aantal organisaties, hebben aan minister Schouten een tien-stappenplan aangeboden over de toekomst van de landbouw in Nederland.

Uitdagingen zijn er genoeg, maar een positief beeld over de toekomst leek er de afgelopen maanden niet te zijn. Wij vinden van wel.

Als boeren, overheid en consumenten stappen zetten naar een duurzaam, natuur-inclusief en lokaal gericht voedselsysteem, is er veel mogelijk. Voor natuur, voor de consument en voor boer. Het is dan wel belangrijk dat er over de lange termijn wordt nagedacht, met een stip op de horizon waar alle partijen naartoe blijven werken.

Ermee beginnen kunnen we vandaag al, kom vooral eens langs bij ons op de boerderij 🙂

Het 2019 van Hoeve Ackerdijk

Begin dit jaar maakten we voor Hoeve Ackerdijk een paar goede voornemens voor 2019. Of we stelden doelen, het is maar net hoe je het wilt noemen. We hebben 3 van de 4 doelen gehaald, aan 1 is hard gewerkt, maar we zijn nog niet gegroeid als zorgboerderij.

Voor Hoeve Ackerdijk wilden we de volgende dingen in 2019 bereiken.

  1. De boerderij vaker openstellen, bijvoorbeeld met extra open dagen, rondleidingen of weidevogelsafari’s.
  2. Van onze eigen biologische melk gaan we mooie kazen (en wellicht andere producten) maken en verkopen.
  3. De zorgtak van de boerderij willen we verder uitbreiden.
  4. Een nieuwe groep starten op Kinderopvang Hoeve Ackerdijk.
Foto bij voornemens jaar 2019 Hoeve Ackerdijk

De boerderij vaker opstellen

Dit is gelukt. Voor de vijfde keer deden we mee aan de Campina Open Dag en we hebben ook vaker weidevogelsafari’s gehouden. Verder hebben we meerdere groepen op visite gehad. We zouden graag nog meer (basisschool)klassen op de boerderij ontvangen.

Kaas van onze eigen biologische melk

Met wat vertraging is dit gelukt! Aan het einde van het jaar lag onze kaas in de winkel. Na wat experimenteren en proberen hebben we nu een goed recept. Helaas mislukten daarna enkele kazen die we niet goed genoeg vonden voor de verkoop. Gelukkig is er dankzij I-change nog een mooie bestemming voor deze kazen gevonden.

De zorgtak verder uitbreiden

We hebben veel contact gehad om extra cliënten een plek te kunnen bieden op onze boerderij. Dat is helaas nog niet gelukt. Wel hebben we hebben er 1 één hulpboer bij op donderdagmiddag. We hopen dat we op termijn voor een grotere groep mensen een fijne dagbesteding te kunnen bieden met de kalfjes, koeien, schapen en kippen.

Een nieuwe groep op KDV Hoeve Ackerdijk

We openden in september de vierde groep op het kinderdagverblijf en daar zijn we best trots op. Er is een goede bezetting op de groepen en het is een feestje om de kinderen en hun ouders op de boerderij te kunnen verwelkomen.

De vierde groep van KDV Hoeve Ackerdijk opende in 2019
De vierde groep van KDV Hoeve Ackerdijk opende in 2019

Winter werkzaamheden

Wat zijn de winter werkzaamheden op een boerderij? Het is vooral onderhoud van afwatering van het land en het tevreden houden van de koeien in de stal. Al is dat laatste niet heel lastig.

Winter op de boerderij

De laatste koeien zijn half november de stal in gegaan, dus voor ons is de winter nu begonnen. De melkkoeien zijn al een paar weken continu binnen en vonden het wel prima. Alleen de schapen lopen nu nog buiten, die hebben geen last van de kou of de regen.

In februari/maart als ze tegen het lammeren aan zitten, zetten we ze op stal om ze in de gaten te houden en te helpen waar nodig. Tot die tijd onderhouden ze het land, ze houden het gras kort en eten de (on)kruiden die de koeien lieten staan. Gratis grasmaaiers zijn het.

Zorgen dat het water wegkan

Om het land lente-klaar te maken moet je eigenlijk niet meer met de trekker het land in. We zitten op veengrond, de draagkracht is laag, zeker met veel regen. Maar, het water moet ook weg kunnen, via greppels naar de sloten, naar de doorgang van het waterschap en zo het gebied uit gepompt.

Winterwerkzaamheden op een boerderij betekent de greppels openhouden en de doorgangen naar de sloten – dit zijn buizen onder de grond omdat je over de kopakkers moet kunnen rijden met de trekker. Met een schep is het zoeken naar de buizen, in het land en in de slootkant.

Tijdens de weidegang vertrappen de koeien deze doorgangen, en groeit er gras waar het niet zou moeten. Beide doorgangen moeten open zijn, zodat het overtollige water weg kan. Een werkje wat op tijd gedaan moet worden om schade aan het land en extra werk bij hevige regenval te voorkomen.

Weinig spanning voor de koeien

Voor de koeien is de stalperiode een eentonige vertoning totdat ze weer naar buiten mogen. We scheren ze zodat ze schoon blijven in de stal. Korter haar houdt minder stof en mest vast. Bovendien kunnen ze zo beter de warmte kwijt; een koe heeft liever een frisse omgeving dan een warme stal. En schone staarten en uiers maakt het melken gemakkelijker.

In de winter zitten de koeien in de potstal (foto Natuurlijk Boeren)
Koeien in de potstal (foto natuurlijk boeren)

Verder hebben de beesten weinig spanning en variatie, maar daar houden ze ook van. Het liefst is elke dag voor een koe hetzelfde. Twee keer per dag melken, altijd voer om te eten en verder in de ligbox om te luieren: een koe ligt het grootste deel van de dag te herkauwen.

Tot de staldeuren weer opengaan en ze naar buiten mogen. Maar dan is het al lente. Ik kijk er alvast naar uit.

Hoeve Ackerdijk start met de verkoop van kaas

Sinds oktober 2019 is de kaas van Hoeve Ackerdijk te koop. Inwoners van Delft kunnen de kaas kopen bij Boerderijzuivel Delft op de Oude Kerkstraat. De kaas is ook te koop in de (online) streekwinkel Farm-I-See.

Een lekkere belegen kaas

Opvolger Bas begon in 2018 met het maken van kaas. Samen met zijn moeder Petra van den Berg leerde ze het ambacht van Van ’t Riet; bouwer van kaasmachines. Daarna was het volgens hem “een zaak van proberen en proeven, fouten maken en daarvan leren.”

Het doel was een lekkere belegen kaas te maken, ideaal voor een kaasplank, of bij de borrel. Belangrijk is dat de smaak consistent is, zodat de kaas elke keer hetzelfde smaakt. Dit is meteen ook het lastigste van kaas maken; het is dan ook een echt ambacht. Het enige dat de smaak mag beïnvloeden is de samenstelling van de melk, het is een natuurproduct.

In de herfst van 2018 maakten we op Hoeve Ackerdijk onze eerste kaas en de smaak werd steeds beter. In de zomer van 2019 vonden we dat de kaas lekker genoeg was voor de verkoop en vanaf oktober 2019 ligt de kaas in winkels in de buurt. 

Kaas op een kaasplank
Kaas van biologische melk van Hoeve Ackerdijk

Waarom kaas van Hoeve Ackerdijk?

Bas is om twee redenen kaas gaan maken. Ten eerste om een link te leggen tussen de boerderij en de inwoners van de stad. Kaas voor de buren van de boerderij. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om op de huidige manier te blijven werken. En eigenlijk is er een derde reden, want Bas vindt kaas zelf erg lekker. 

1. Kaas voor de buren van Hoeve Ackerdijk

Bas: “Inwoners van Rotterdam, Delft en Schipluiden plús iedereen die over de A13 rijdt, ziet de koeien en de weilanden. De meesten weten niet welke producten er met die melk gemaakt wordt, in welke pakken deze melk terecht komt of dat hiermee biologische melk wordt gemaakt. Met de verkoop van onze kaas, is dat veel duidelijker; er is een duidelijk link tussen onze boerderij en de mensen die onze kaas kopen.”

Met de verkoop van onze kaas is er een duidelijk link tussen onze boerderij en de mensen die onze kaas kopen.

Bas van den Berg

2. Aandachtelijk gemaakt

Bas: “Met de verkoop van de kaas kunnen we blijven werken aan dierenwelzijn, duurzaam omgaan met het land en weidevogel- en natuurbeheer. Door het kopen van onze kaas, draagt u eraan bij dat wij op de huidige manier kunnen blijven werken.“

“In brede zin kiest u met uw boodschappen welk landschap we kunnen behouden.”

31 mei 2019: Open dag

Op vrijdag 31 mei zetten wij onze deuren open. Kom langs op Hoeve Ackerdijk op de Campina Open Boerderijdag en neem een kijkje in het boerenleven.

Er is op deze dag veel te doen: naast de rondleiding op de boerderij, zullen er verschillende activiteiten georganiseerd worden zoals de melkracebaan, een speurtocht, melkbus heffen en de skippy koe race. Na deze inspanningen kun je dan lekker genieten bij de zuivelbar. Hier kun je zowel nieuwe als bestaande zuivelproducten van Campina proeven.

De open dag is gratis te bezoeken van 10:00u tot 16:00u op 31 mei 2019. Voor meer informatie over de boerderijdagen, kijk ook op de Campina website.

Tip: doe makkelijk zittende kleding aan voor de familie boerenstormbaan.

*Gelieve uw huisdieren thuis te laten

Kunnen koeien dansen?

Koeien kunnen dansen: ze maken bokkensprongen en ze springen. Bijna net zo als lammetjes en geitjes. Koeien dansen maar heel kort en doen dit enkel als ze iets leuk, maar ook ‘spannend’ vinden. Koeien houden niet van verandering en een nieuwe omgeving is spannend. Het dansen zie je daarom vooral als ze in het voorjaar voor het eerst weer naar buiten gaan.

De eerste keer dat de koeien het gras en de buitenlucht terug zien, wordt tegenwoordig koeiendans genoemd. Mensen zijn dan uitgenodigd om de blije, dansende en springende koeien op hun eerste dag buiten te komen bekijken.

Wanneer is de koeiendans?

Die eerste dag naar buiten is voor ons niet makkelijk van tevoren te plannen; het land moet droog genoeg zijn, zodat de koeien er goed op kunnen lopen. Als er mensen komen kijken, is het ook fijn als het niet teveel regent en dat het geen tijd is dat mensen naar school of werk gaan.

Hoe ziet zo’n koeiendans eruit?

Op Hoeve Ackerdijk gingen de koeien afgelopen weekend voor het eerst naar buiten. Zoals je ziet, kunnen sommigen goed dansen. RTV Rijnmond maakte een mooie rapportage, compleet met beelden vanuit de lucht en met een camera op de kop van een koe.

De koeien gaan ‘dansend’ naar buiten

Wil je zelf een keer komen kijken naar de koeien of dansende lammetjes? Kom dan eens langs voor een rondleiding met je familie of vrienden. We zijn ook een stop voor de Eenden Tours Westland. Hoeve Ackerdijk doet vaak mee met open dagen zoals de Campina Open Dagen, je bent dan ook van harte welkom.

Koeiendans 2019

Aanstaande zaterdag gaan om 14 uur de koeien voor het eerst dit jaar naar buiten. Bezoekers zijn welkom vanaf 13.30 uur.

Daarna is voor de nieuwsgierigen tijd voor een rondleiding over het bedrijf.

Benieuwd hoe de koeiendans eruitziet? Kom kijken op Hoeve Ackerdijk, Rotterdamseweg 223, 2636 KC Midden Delfland. 

De onderstaande foto is van de koeiendans 2018 en gemaakt door Marijke Lammers.

dansende koeien

Hoeveel melk geeft een koe?

Het verschilt per koe hoeveel melk ze geeft en er is een verschil tussen biologische koeien en koeien in de gangbare melkveehouderij. Een biologische koe op onze boerderij geeft ongeveer 20 liter melk op een dag; iets meer dan 10 liter in de ochtend en iets minder dan 10 liter in de middag. We vragen schoolkinderen soms of ze kunnen uitrekenen hoeveel melk een koe per week geeft.

Raadsel: hoeveel melk geeft een koe per week?

De boer melkt de koeien twee keer per dag, elke keer geeft de koe 10 liter. Als we deze vraag stellen op een open dag, krijgen we soms 100 liter melk als antwoord. Kinderen, maar vooral volwassenen rekenen dan met een werkweek van 5 dagen. Maar een koe wordt elke dag van de week gemolken en geeft dus 7 dagen lagen, 20 liter melk. Dat is dus 140 liter melk per week. Dat zijn behoorlijk wat pakken!

Biologische koeien geven minder melk

De 20 liter melk die de koeien op Hoeve Ackerdijk geven is minder dan de hoeveelheid melk die een niet-biologische koe geeft. Dat komt omdat een biologische koe vooral gras eet (en soms een ander biologisch hapje) en daar melk van maakt. Ze krijgt geen extra krachtvoer zoals andere koeien dat krijgen.

Dit is Aafke, ze geeft 20,7 liter melk per dag. Voor Hoeve Ackerdijk een prima koe. En nog fotogeniek ook.

Een biologische koe krijgt in haar leven ook minder medicijnen. Als de koe ziek is krijgt ze medicijnen om haar beter te maken, maar een biologische koe krijgt geen medicijnen om te voorkomen dat ze ziek wordt. Als een koe medicijnen heeft gekregen, wordt de melk een tijd niet naar de melkfabriek gebracht.

De tijd dat een biologische koe geen melk voor de fabriek levert, is twee keer zo lang dan de tijd voor andere koeien. Dat betekent dat er geen medicijnen in de melk zitten en we denken dat dat beter is voor de koe, en voor betere melk zorgt die mensen drinken.

Kom meer te weten op de boerderij!

Wil je weten hoeveel melk andere koeien dan Aafke geven? Kom dan eens bij ons kijken met je familie of vrienden. Hoeve Ackerdijk doet vaak mee met open dagen, je bent dan ook van harte welkom.

Kinderen onder de vier kunnen elke werkdag naar de koeien kijken. Neem daarvoor een kijkje op het kinderdagverblijf Hoeve Ackerdijk.

Waarom hebben jullie koeien?

De veengrond waarop de boerderij staat, is de reden waarom Hoeve Ackerdijk een melkveehouderij bedrijf met koeien is. Door de veengrond zijn we geen akkerbouwbedrijf waarop we aardappelen, graan, suikerbieten of andere gewassen verbouwen.

Koeien door de veengrond

Onze boerderij ligt in de Ackerdijkse polder. De grondsoort in deze polder is klei op veen en veengrond. Deze grondsoort is eigenlijk alleen geschikt voor het houden van vee, en het beweiden en maaien van voer voor het vee.

Veengrond zijn lagen onverteerde plantenresten van wat vroeger een (nat) moeras was. Veengrond is slap, ‘zuur’ en nat. Op sommige plekken van ons land ligt daar een kleilaag bovenop. Kleigrond is voedselrijk voor planten, maar het is lastige grond om te bewerken; met regen wordt het glibberig en bij heet weer kan het uitdrogen. Best lastig als daaronder de slappe veengrond ligt.

Slap, zuur en nat

Dat de veengrond slap is, merk je als je met een groepje mensen tegelijkertijd in de wei op de grond springt. Je voelt de grond dan bewegen. Geen handige grond om zware machines (die vaak nodig zijn bij de akkerbouw) op te laten rijden of om iets op te bouwen.

Veengrond is zuur en daarom niet geschikt voor akkerbouw, weinig planten groeien goed in een zure grond. Veel planten en bijvoorbeeld ook bomen houden ook niet van natte grond. De wortels van bomen groeien bijvoorbeeld niet dieper dan het grondwaterpeil, omdat daaronder geen zuurstof zit. Bij veengrond is het waterpeil hoog, daardoor groeien de wortels niet diep en daardoor kunnen bomen niet goed en stevig groeien.

Waterpeil kan niet naar beneden

Nu zou je met molens het water uit de polder kunnen pompen om zo het waterpeil naar beneden te krijgen, maar dan krijgen we andere problemen. Als het grondwater omlaag gaat, komt de veengrond (met de onverteerde planten) in aanraking met zuurstof. De plantenresten verteren en de grond zakt naar beneden.

Zakkende grond is lastig omdat de Ackerdijkse polder al onder zeeniveau zit. Bovendien zijn sommige huizen in de polder met houten palen gefundeerd. Die zitten nu onder water, maar als het waterpeil zakt, kunnen die houten palen door contact met zuurstof gaan rotten.

Een groot probleem is ook de CO2-uitstoot die vrijkomt als veengrond in aanraking komt met zuurstof. Daarom zal het grondwater nooit zo laag worden en blijft de veengrond een slappe, zure en natte grond die vooral geschikt is voor gras. En laten koeien en weidevogels daar nou net van houden!

Kom meer te weten op de boerderij!

Heb je meer vragen over het land, de boerderij of de dieren, kom dan eens langs voor een rondleiding met je familie of vrienden. Hoeve Ackerdijk doet vaak mee met open dagen, je bent dan ook van harte welkom.

Kinderen onder de vier kunnen elke werkdag naar de koeien kijken. Neem daarvoor een kijkje op het kinderdagverblijf Hoeve Ackerdijk.

Polder met hoog waterpeil
Polder met hoog waterpeil

Hoeveel krijgt een boer voor zijn melk?

Er is geen simpel antwoord op de vraag hoeveel een boer krijgt voor een liter melk van een ‘melkfabriek’ zoals Campina.

Betalen per kilo melk

Tankwagen die melk ophaalt

Zo wordt melk niet per liter, maar per kilo afgerekend. Dit komt omdat er in een liter melk méér zit dan in een liter water. 1 liter melk weegt 1,032 kilo (een liter water weegt 1 kilo).

Vervolgens krijg je niet betaald voor elke kilo melk, maar voor de voedingsstoffen eiwit, vet en lactose die in de melk zitten. De prijs hiervoor kan elke keer als de melk wordt opgehaald anders zijn. Meestal blijft de prijs ongeveer gelijk.

In november kregen wij op een afschrift de volgende prijzen:

  • voor een kilo eiwit kregen we 7,67 euro
  • voor een kilo vet kregen we 3,84 euro
  • voor een kilo lactose kregen we 77  cent

Vet wordt in de fabriek onder andere gemaakt om boter mee te maken. Boter is op het moment minder waard en de prijs voor vet is daardoor ook gedaald. Kaas is in prijs gestegen en daar heb je eiwitten voor nodig. Daarom is die prijs hoog.

Voedingstoffen verschillen per seizoen, per bedrijf en per koe

De prijs voor de voedingsstoffen kunnen veranderen, maar ook de voedingsstoffen die de koeien geven veranderen. Afhankelijk van wat een koe eet, zitten er meer of minder eiwitten, vetten of lactose in de melk. Wanneer de koeien buiten in de wei lopen of op stal staan verandert de voedingsstoffen in de melk, maar ook bijvoeren met snijmais of soja restanten. De melk verandert ook door het weer en de seizoenen: door kortere of langere dagen, temperaturen en luchtvochtigheid.

De ene week kunnen er bijvoorbeeld meer eiwitten in de melk zitten omdat de koeien gras eten van een ander stuk land. De prijs die de boer voor de melk krijgt is dan anders. Dit is ook de reden waarom de melk van elke boerderij en zelfs van elke koe anders smaakt.

Als boer kun je dus een keer minder melk leveren aan de melkfabriek, maar als je eiwitgehalte hoog is in die melk, kun je tóch meer geld krijgen. In een recente melklevering hadden we 3,77% eiwit, 4,76% vet en 4,48% lactose in onze biologische melk zitten en dat leverde ongeveer 53 cent per liter melk op.

Bij Campina doen ze meer dan alleen de melk in pakken doen; ze zorgen er ook voor dat elke keer als je melk koopt, deze hetzelfde smaakt. Ze zorgen ervoor dat er dezelfde hoeveelheid eiwitten en vetgehalten in de melk zitten. Standaardisatie heet dat. Beetje saai misschien, maar dan heb je ook geen verrassingen.

Hou je wel van verrassingen?

Wil je wel eens verrast worden en kijken of je verschillen proeft in de melk? Boek een rondleiding en kom eens melk proeven met de melksommelier op onze boerderij.