Kaasmaker Willem Jan

Na bijna 17 jaar gewerkt te hebben als adviseur Strategie en Beleid bij een grote woningbouw corporatie begon het bij mij te knagen. Vanuit deze baan kon ik weliswaar een mooie maatschappelijke bijdrage leveren, maar ik zat wel veel achter mijn beeldscherm en was veel bezig met lange termijn zaken. Ik wilde naast mijn kantoorbaan ook graag op een andere manier de wereld een beetje mooier maken. Ik wilde graag met m’n handen aan de slag, ‘iets maken’ en iets tastbaars te creëren.

Toen ik Bas sprak over zijn plannen de boerderij over te gaan nemen van zijn ouders (mijn schoonouders) en dat hij graag kaas wilde gaan maken, vielen voor mij de puzzelstukjes in elkaar. Na een paar keer meehelpen was ik helemaal enthousiast en in september 2021 ben ik voor 2 dagen in de week gestart als kaasmaker op de boerderij. Daarnaast werk ik nog 2 dagen als Data Steward bij de woningcorporatie. 

Ja, maar alleen als het papa-kaas is!

“Ja, maar alleen als het papa-kaas is!” Dit antwoord krijg ik vaak, wanneer ik mijn dochter vraag of ze kaas op haar brood wil.  Als vader word ik daar natuurlijk erg blij van. Maar dit antwoord staat voor mij ook voor iets groters! Mijn dochter vindt andere kaas namelijk ook lekker, maar toch heeft ze het liefste papa-kaas. Want ze weet wie de kaas heeft gemaakt, hoe de kaas wordt gemaakt en hoe de boerderij eruit ziet waar de kaas vandaan komt.  

En dit is precies wat ik voor ogen heb met het maken van kaas op Hoeve Ackerdijk: een product waarmee we consumenten kunnen laten zien waar hun eten vandaan komt, wie het maakt en welke impact je hebt door te kiezen voor lokale producten. Door kaas van Hoeve Ackerdijk te kopen kies je niet alleen voor lekkere kaas, maar ook voor het behoud van de weidevogels en de natuur tussen Delft en Rotterdam.