Welke soorten stallen hebben jullie op de boerderij?

Op Hoeve Ackerdijk hebben we verschillende soorten stallen op de boerderij. Zo hebben we een ligboxstal, een potstal en een tentstal. De oude grupstal is verbouwd tot een kinderdagverblijf. In dit blog vertellen we wat over elke stal zodat je bij je volgende bezoek precies weet welke soorten stallen er zijn.

De potstal

Een potstal is een type stal waarin een dikke laag stro ligt. Deze stro-laag is als een comfortabel bed voor de koeien en is warm, vooral bij koud weer. De koeien kunnen kiezen of ze vrij willen rondlopen of willen rusten op het stro.

De poep van de koeien mengt met het stro in de stal en daardoor komt er minder stikstof vrij. Het stro kan later wordt gebruikt als mest op het land. Voor de koeien leggen we regelmatig een nieuw laag stro in stal, zodat ze comfortabel en schoon in het stro kunnen blijven liggen.

Voor de boer is een potstal meer onderhoud dan bijvoorbeeld een ligboxstal. Zo moet de potstal goed worden schoongehouden en moet er regelmatig stro worden bijgevuld, ook kan de stro-laag wat stoffig zijn.

Twee keer per jaar wordt al het stro uit de potstal gehaald. Het stro-poepmengsel wordt over het land uitgereden en de stal wordt helemaal schoongemaakt.

De ligboxstal

Net als veel boeren hebben wij ook een ligboxstal. Het heet een ligboxenstal omdat er voor elke koe een box is om in te rusten en bijvoorbeeld hun eten te herkauwen.

Een paar jaar geleden hebben we de stal verbeterd met een scherm. De koeien kunnen door het scherm heen kijken en toch blijft het in de winter warm en in de zomer koel in de stal.

Voor elke koe is er een plek en de stal kan gemakkelijk worden schoongehouden. Er is zelfs een mestrobot die een deel van het schoonhouden doet. De koeien lopen los op een rooster, waardoor de mest en urine heen valt in de mestput eronder. Het blijft daardoor schoon voor de koeien.

Het lopen op een rooster vinden sommige koeien minder prettig. In de mestput komt de mest en urine komt bij elkaar, wat zorgt voor ammoniak.

Twee andere soorten stallen: de tentstal en de grupstal

Een paar jaar geleden hebben we de tentstal neergezet. Het is een fijne flexibele stal om koeien in te huisvesten wanneer het nodig is. De stal is een overdekte constructie met wanden van textiel en een stalen frame.

Omdat de stal zo’n lichte constructie heeft, zetten we er bij een stevige wind hooibalen en de trekker voor, zodat de wind niet onder de constructie komt en de koeien in de stal een wat aangenamere nacht hebben.

Vroeger stonden de koeien in een grupstal, waarin de koeien naast elkaar in de stal staan. Voor ze ligt het eten en de mest en urine werd achter ze opgevangen in een grup.

Het ontwerp is echter verouderd en de koeien hebben te beperkte bewegingsruimte. De koeien staan daarom niet meer in de grupstal, maar het pand is verbouwd tot een prachtig kinderdagverblijf.

De soorten stallen op onze boerderij komen bekijken?

Wil je de stallen wel eens zien of interesse in het kinderdagverblijf op Hoeve Ackerdijk? Kom vooral eens langs op de open dagen of vraag een rondleiding aan op het kinderdagverblijf.